[SK] Buducnost s miniHPC

Pomoc s nastavením a konfiguráciou MiniHPC
mino
Dátum registrácie: Št, 1. Januára 2026, 22:52

[SK] Buducnost s miniHPC

Príspevok od používateľa mino »

Ahojte, nie som si isty, ci taketo nieco som mal radsej riesit sukromne, alebo to zaujima aj ostatnych, ale ved ak Martin nebude chciet, tak nenapise :D

Prosim, aky je planovany vyvoj miniHPC do buducnosti? Vzhladom na to, ze sa mi paci a chcem ho "naveky", napadlo ma nieco v zmysle, budes stale udrzovat cloud (zadara)? Budes vydavat novy fw, pre nove jednotky co budu (ak napr. gree daco zmeni) a ak mi moja o 5 rokov odide a budem musiet vymenit? Mas napr. nejake plany na rozsirenie, napr. v podobe apps? V pripade ak pocet uzivatelov narastie viac a prevadzkove naklady prekrocia nejaky ramec, mas na to plan ako to budes riesit, nejake priplatkove baliky, atd?

Pochopim ak by si nechcel o tom hovorit, ale ak ti to nevadi, ja rad uvidim trochu do buducnosti. Diky ;)
Používateľov profilový obrázok
MartinJ
Dátum registrácie: Ut, 18. Februára 2025, 19:57

Re: [SK] Buducnost s miniHPC

Príspevok od používateľa MartinJ »

Ahoj Mino,
v prvom rade ďakujem za prejavenú dôveru a pokúsim sa odpovedať na tvoje dotazy, nemám s tým problém.

MiniHPC som začal vyvíjať cca 2 roky dozadu a stále to beriem tak, že celý projekt je ešte na začiatku svojho života a má ešte veľa čo ponúknuť a nemám v úmysle to v blízkej doby nijako meniť, alebo utlmovať. Beriem to ako možnosť ponúknuť svetu niečo iné, zaujímave a čas ukáže, či to bude úspešné.

S tým úzko súvisí aj otázka na Cloud. Ak MiniHPC nebude úspešné a ostane to v duchu pár desiatok zariadení, tak túto réžiu bez problémov zvládne VPS, na ktorej mi primárne beží firemný web. Čiže nejaký traffic z MiniHPC zariadení nie je problém a cloud ostane zadarmo.
Ak MiniHPC bude úspešné, tak prevádzku cloudu a rozširovanie serverov zrejme pokryjú zisky z predaja MiniHPC, takže cloud ostane zadarmo :)
Ale ako najhorší scenár by sa mohlo stať, že ak by sa nenaplnilo nič z vyššie uvedeného, tak tú funkcionalitu možno nejako rozdelím na základnú a rozšírenú a tú rozšírenú spoplatním nejakou smiešnou sumou, dajme tomu 5Eur ročne, aby to pokrylo náklady na réžiu cloudu.

FW budem vydávať zadarmo aj do budúcna a to pre všetky doteraz pripojené zariadenia. Samozrejme ak sa nejako zásadne nezmení architektúra MiniHPC HW, ale budem sa snažiť, aby to bolo čo najdlhšie. Ja aj tak predpokladám, že do budúcna bude tých aktualizácii stále menej, keďže predsalen, stále je to "len" tepelné čerpadlo a postupne sa vyčerpajú nápady na novú funkcionalitu.

Ak Gree niečo zmení na úrovni SW komunikačného protokolu, tak sa vždy pokúsim na to reagovať, aby MiniHPC bolo kompatibilné aj s novými klimatizáciami (ak to bude v mojich silách a schopnostiach). V prípade SW zmeny je možné to vyriešiť upgradom FW. Ak Gree niečo zmení na HW úrovni, tak to už bude horšie. Takúto zmenu ale v blízkej (ani ďalekej) dobe nepredpokladám, lebo to by museli vymeniť celú produktovú radu, keďže nové klimatizácie ktoré vypustia na trh musia byť kompatibilné so starými multisplitmi a zároveň nové multisplity musia byť kompatibilne so starými jednotkami. Preto bude pre nich takmer nemožné upgradovať HW komunikačné rozhranie. Ale myslím si, že na to ani nie je dôvod, na to, aké informácie si potrebuje medzi sebou vymeniť vnútorná a vonkajšia jednotka úplne stačí tá komunikácia, aká je tam aktuálne implementovaná. Nepredpokladám, že by do budúcna potrebovali streamovať video z vonkajšej jednotky do vnútornej :D

Čo sa týka apky, tak zatiaľ neplánujem. BTW, cloud portál má čiastočnú PWA kompatibilitu, takže keď si stránku otvoríš v mobile a dáš si uložiť link na plochu telefónu, tak sa čiastočne správa ako apka, občas aj telefón sám ponúkne možnosť si to takto uložiť vďaka PWA. Rovnako tak ak pri prihlasovaní zaklikneš automatické prihlasovanie, tak sa prakticky už nemusíš prihlasovať. Klikneš na záložku na ploche a hneď si prihlásený pod svojim účtom.
Tento spôsob "apky" má viacero výhod:
- Cloud je totožný pre mobil a aj PC
- každý update je hneď dostupný pre obe platformy, žiadne updaty z google play, ani nič podobné
- pre mňa jednoduchšie, keďže nemusím udržiavať aktuálnu verziu pre viacero platforiem.
- viac menej v telefóne sa to ako apka tvári, keď sa stiahne na plochu, takže bežná apka by bola dá sa povedať duplicitná
Napísať odpoveď