[SK] Inštalácia TČ - MiniHPC + Gree multisplit 5kW

Ukážky realizácii DIY tepelných čerpadiel
MatoG
Dátum registrácie: Ne, 2. Augusta 2026, 18:45

[SK] Inštalácia TČ - MiniHPC + Gree multisplit 5kW

Príspevok od používateľa MatoG »

Inštalácia TČ - MiniHPC + Gree multisplit 5kW. Jeden vývod vonkajšej jednotky 3,5kW nástenná klíma, druhý vývod miniHPC (kondenzátor SWEP). Vykurovanie zároveň aj kondenzačným kotlom. Celé je to riadené nadradenou reguláciou Taphome. Tá rozhoduje na základe spotrieb ktorý zdroj je aktívny (spína daný zdroj a riadi 3cestný ventil).
Pripravéné na vykurovaciu sezónu!
IMG_9567.jpeg
Používateľov profilový obrázok
MartinJ
Dátum registrácie: Ut, 18. Februára 2025, 19:57

Re: [SK] Inštalácia TČ - MiniHPC + Gree multisplit 5kW

Príspevok od používateľa MartinJ »

Multisplit už má pár ludí na MiniHPC nahodené, ale zatiaľ čo viem, tak to nikto neprevádzkoval cez zimu. Treba to sledovať, či je všetko Ok, ak by sa Vám čokoľvek nezdalo, dajte vedieť a skúsim sa na to pozrieť. Hlavne si treba odsledovať defrosty.
Pravdu povediac pri multisplite je pre mňa zatiaľ jediná neznáma, čo sa bude diať pri defroste, ak by ste napr. kúril nástenkou a nie do doskového výmenníka a nastal by defrost. Neviem, ako sa zachová vonkajšia jednotka a či pustí chladivo aj do doskového výmenníka. MiniHPC má na to ochranu nastaviteľnú v menu 8.2, ktorá zapne obehové čerpadlo, ako náhle klesne teplota T6 pod nastavenú teplotu (defaultne 5°C) práve ako prevenciu pred týmto prípadom a teda by sa nemalo stať, že začne chladiť do doskového výmenníka bez pusteného čerpadla. Problém by vtedy mohol nastať, ak by nejaká nadradená regulácia napr. prepla 3-cestný ventil na iný okruh a čerpadlo na doskovom výmenníku by nemalo kam tlačiť vodu. Toto si prosím cez zimu odsledujte, prípadne píšte a pozriem sa na to.

BTW: na taphome sa ma tiež už pár ľudí pýtalo, ale osobne s tým nemám skúsenosť, čiže ak by ste časom mal k tomu nejaké poznatky, tak by som bol rád, keby ste sa vedel s nimi podeliť tu na fóre ;)
MatoG
Dátum registrácie: Ne, 2. Augusta 2026, 18:45

Príspevok od používateľa MatoG »

Túto vec som tiež zvažoval. Taphome bude riadiť nástennú jednotku cez modbus RTU. V prípade, že miniHPC bude vykurovať, nástennú klímu bude Taphome blokovať. Ďalej strážim pomocou Taphome aj teploty - to znamená, že ak teplota v doskovom výmenníku začne klesať, budem o tom mať informáciu. V prípade, že by som evidoval riziko zamrznutia kondenzátora, začnem čerpadlo riadiť tiež cez Taphome. Ale každopádne nepredpokladám, že bude tento problém. Ako som už napísal, miniHPC a klíma nebudú púšťané naraz.
Používateľov profilový obrázok
MartinJ
Dátum registrácie: Ut, 18. Februára 2025, 19:57

Príspevok od používateľa MartinJ »

Tento problém môže vzniknúť aj v prípade, ak nepôjdu oba výstupy naraz.
Ak bude napr. kúriť tá nástenná klimatizácia a vonkajšia jednotka sa v tom momente rozhodne defrostovať, tak bude potrebné odsledovať, či otvorí EEV a chladivo začne prúdiť aj do doskového výmenníka pri defroste. Odmrazovanie klasickej klimatizácie je dost agresívne a vyparovacie teploty klesajú aj k -25°C, preto má MiniHPC na to funkciu (13.5 Riadenie odmrazovania), ktorá pri inicializácii defrostu od vonkajšej jednotky prepne na chladenie s vypnutým ventilátorom a jednotku odmrazí šetrnejšie s nižším výkonom a vyparovacie teploty sa zväčša držia okolo 0°C, čo je pre doskový výmenník úplne bezpečné. Toto si prosím pri prvých defrostoch začiatkom zimy odsledujte.
Napísať odpoveď