Realizácia miniHPC v novostavbe

Ukážky realizácii DIY tepelných čerpadiel
BravoLimaMike
Dátum registrácie: Št, 17. Apríla 2025, 23:52

Realizácia miniHPC v novostavbe

Príspevok od používateľa BravoLimaMike »

Ahojte, mate prosím niekto skúsenosť s realizaciou miniHPC v novostavbe (kúrenie do podlahovky +ohrev Tuv)?

Verím, že niekto už použil a odladil systém (vrátane komponentov) ktorý najviac využije monžnosti miniHPC, bolo by super to vidieť v praxi. ďakujem
Používateľov profilový obrázok
MartinJ
Dátum registrácie: Ut, 18. Februára 2025, 19:57

Re: Realizácia miniHPC v novostavbe

Príspevok od používateľa MartinJ »

Ahoj, neviem či sa moja stavba dá brať ako novostavba, keďže bola dokončená asi 10 rokov dozadu, ale aj napriek tomu sa skúsim podeliť s mojou inštaláciou.

Moja technická miestnosť, hoc je veľká cca 1m2, slúži takpovediac ako laboratórium, kedže som ju už pár krát prerábal :)
Pôvodne som kúril DIY tepelným čerpadlom zem/voda, ktorého pozostatky sú vidieť na foto nižšie (veľká biela krabica, ktorá ukrýva kompresor, výmenníky a ďalšie komponenty). Keďže mám aj solankový výmenník pre toto tepelko, tak mám aj stropné chladenie, avšak momentálne je využívané iba ako pasívne chladenie, čiže voda je zo solankového kolektora vháňaná priamo do stropu. Do budúcna budem aj toto zrejme prerábať tak, aby som mohol chladiť stropom aj cez klimatizáciu, nakoľko teraz mi klimatizácia dokáže chladiť iba do podlahy a po skúsenostiach z minulého leta, kedy som to skúšal musím povedať, že to nie je nič príjemné. MiniHPC je na toto stavané, keďže má výstup pre 3-cestný ventil aj pre presmerovanie vody pri chladení, avšak musím sa dokopať to niekedy zase prerobiť...
Foto technickej miestnosti
Foto technickej miestnosti
20250418_184628.jpg (142.71 KiB) 286 zobrazení
Čiže poďme k samotnému zapojeniu MiniHPC u mňa doma. Využil som posledné voľné miesto nad podlahou pre samotný regulátor a doskový výmenník. Prosím nesúdiť samotné prevedenie (káble bez líšt a pod...). Všetky komponenty tepelka mám zvlášť, nie je to retrofil elektrokúrenia, nakoľko elektrokotol som nikdy nemal.
  • Na ohrev TPV mám 200l bojler Drazice OKC/1m2, ktorý má 2kW el. špirálu a zväčšený výmenník vykurovacej vody pre vyššiu efektivitu pri ohreve tepelkom.
  • 3 cestný ventil na prepínanie kúrenia/TPV používam Regulus VZK R 325 15 L 1F
  • Obehové čerpadlo mám starší typ WILO Yonos PICO 25/1-4 (4-20W)
  • Doskový výmenník je SWEP B26FHx18
  • Ako el. dohrev pre vykurovanie používam 2kW 5l bojler na ohrev TPV, tento je zapojený za doskový výmenník (na fotke biela skrinka pod stropom) a slúži ako záloha, alebo dohrev pre vykrytie silných mrazov. Za 10 rokov nebol použitý a čaká na svoju príležitosť
  • 5l expanzná nádoba osadená vedľa elektrodohrevu pod stropom
  • Vonkajšia jednotka klimatizácie Gree Amber 2.5kW
Podlahové kúrenie má iba 6 vetiev, vykurovaná plocha je cca 120m2. Dával som podlahovku na redšie, keďže tepelné straty domu sú niekde na úrovni 2kW. Dom je takmer na úrovni pasívneho štandardu.

Čo by som na tomto setupe asi prehodnotil je určite výber vonkajšej jednotky. Gree Amber je už starší kúsok a má menšiu nevýhodu v tom, že dokáže kúriť do vonkajšej teploty 30°C. Nad túto teplotu odmieta spustiť ohrev, čo je problém hlavne počas letných dní, kedy nechce ohriať TPV. Novšie klímy ako Gree Clivia alebo Fairy tento problém nemajú a kúria aj pri 38°C a keby som s klímou len kúril bez ohrevu TPV, tak by to problém nebol.
20250418_184733.jpg
20250418_184733.jpg (205.3 KiB) 286 zobrazení
20250418_184751.jpg
20250418_184751.jpg (83.98 KiB) 286 zobrazení
Napísať odpoveď