Nápady na nové MiniHPC funkcie
Nápady na nové MiniHPC funkcie
Chcel by som sa opýtať či sa nejako dá vypnúť displej, ktorý stále svieti, a keď nie, či by sa to dalo zakomponovať do ďaľšieho updatu.A tak isto pri BT teplote,aby bolo vidiet všetky bt snímače, zatiaľ je vidieť jeden spriemerovaný.Vďaka.
Re: Firmware v.2508
Zdravim, co sa tyka displeja, tak zial podsvietenie sa vypnut neda, kedze je napevno pripojene na napajanie. Nemam moznost toto upravit ani zmenou FW. Jedine co by sa dalo spravit je, ze obsah z obrazovky zmizne a bude iba čierna, ale so zapnutym podvsietenim. Predpokladam ale, že toto nie je to, čo ste chcel. Podsvietenie displeja ma spotrebu cca 0.1W, takze to nie je zas az taky zrut. Vonkajsia jednotka oproti tomu v standby vacsinou zerie cca 5W...
Ano, na displeji sa nezobrazuju podrobne udaje z BT teplomerov. Je to velmi maly displej a jednoducho by sa to tam nevošlo bez toho, aby to išlo na viac obrazoviek. Každy BT teplomer môže zobrazovať teplotu, vlhkosť, stav baterie, RSSI signal a od ďalšieho updatu tam pribudne ďalšia informacia. Čiže je veľmi tažko to tam nejako rozumne upratať, nehovoriac o tom, že je takto možné pripojiť až 10 senzorov. Tieto údaje sú všetky dostupné cez lokálne rozhranie po sieti (po zadani IP adresy MiniHPC, ktoru najdete v menu 9.1). Tam je rovnako možné aj nastavovať tieto teplomery a aj spôsob výpočtu teploty a vlhkosti.

Okrem toho sú tieto dáta dostupné aj cez MQTT protokol a cez REST API.
Ano, na displeji sa nezobrazuju podrobne udaje z BT teplomerov. Je to velmi maly displej a jednoducho by sa to tam nevošlo bez toho, aby to išlo na viac obrazoviek. Každy BT teplomer môže zobrazovať teplotu, vlhkosť, stav baterie, RSSI signal a od ďalšieho updatu tam pribudne ďalšia informacia. Čiže je veľmi tažko to tam nejako rozumne upratať, nehovoriac o tom, že je takto možné pripojiť až 10 senzorov. Tieto údaje sú všetky dostupné cez lokálne rozhranie po sieti (po zadani IP adresy MiniHPC, ktoru najdete v menu 9.1). Tam je rovnako možné aj nastavovať tieto teplomery a aj spôsob výpočtu teploty a vlhkosti.

Okrem toho sú tieto dáta dostupné aj cez MQTT protokol a cez REST API.
Dobrý deň, ďakujem za odpoveď,pri displeji mi nešlo ani tak o spotrebu ale o výdrž(po pár rokoch) a u BT snímačoch som sa zle vyjadril,tam som myslel tieto údaje vedieť načítať v cloude v podrobných štatistikách,ak by to bolo možné.Vďaka za Minihpc.Je to super vecička. 
O displej by som sa nebal. Pouzivam ho aj v inych projektoch, ktore bezali nonstop 10 rokov a displej stale drzi
Ale keby aj nahodou zakapal, je to univerzalna suciastka, ktora sa pouziva v roznych arduino projektoch s ILI9341 radicom. Da sa kupit na aliexprese a jednoducho vymenit. Stoji do 10Eur.
Ale inspiroval ste ma na mensiu HW upravu, ktoru zrejme poriesim a podsvietenie displeja pripojim na GPIO MCU, cize sa to zrejme objavi v niektorej z dalsich HW verzii MiniHPC. To samozrejme neporiesi Vas pripad, kedze uz MiniHPC mate
Co sa tyka udajov BT cidiel v cloude, nie ste prvy, kto to dopytuje. Je to celkom dost dat navyse pre databazu ked si zoberiem, ze kazde cidlo ma 5 udajov a moze ich byt 10x, to je 50 ciselnych udajov navyse. V podstate by to aktualnu databazu udajov zdvojnasobilo. Cize co sa tohoto tyka, zatial je moja odpoved nie, ale to nevylucuje, ze to do buducna nejako nevymyslim
Ak ale mate doma nejaku automatizaciu v podobe HomeAssistanta, tak tam nie je problem tieto data ukladat, lebo bluetooth teplomery posielaju vsetky tieto data cez MQTT. A tam si nasledne viete zobrazit aj grafy a pod...
Ale inspiroval ste ma na mensiu HW upravu, ktoru zrejme poriesim a podsvietenie displeja pripojim na GPIO MCU, cize sa to zrejme objavi v niektorej z dalsich HW verzii MiniHPC. To samozrejme neporiesi Vas pripad, kedze uz MiniHPC mate
Co sa tyka udajov BT cidiel v cloude, nie ste prvy, kto to dopytuje. Je to celkom dost dat navyse pre databazu ked si zoberiem, ze kazde cidlo ma 5 udajov a moze ich byt 10x, to je 50 ciselnych udajov navyse. V podstate by to aktualnu databazu udajov zdvojnasobilo. Cize co sa tohoto tyka, zatial je moja odpoved nie, ale to nevylucuje, ze to do buducna nejako nevymyslim
Ak ale mate doma nejaku automatizaciu v podobe HomeAssistanta, tak tam nie je problem tieto data ukladat, lebo bluetooth teplomery posielaju vsetky tieto data cez MQTT. A tam si nasledne viete zobrazit aj grafy a pod...
Mozno som vymyslel sposob, ako dostat tie BT teplomery na Cloud tak, aby to zbytocne nepretazovalo databazu. Budu ukladane iba detailne zaznamy, nebudu sa z nich robit denne statistiky (pre interierove BT cidla je to zbytocne) a kazde MiniHPC zariadenie bude mat k dispozicii 5000 zaznamov na cloude pre Bluetooth. Tieto sa podelia poctom teplomerov a nastavenym intervalom ukladania dat (1 až 60 minut).
Takze poviem priklad. Ak ma uzivatel 3 BT teplomery a nastavi si interval ukladania 5 minut, tak sa mu na cloude budu zobrazovat data za poslednych cca 6 dni ((5000 / 3) * 5minut). Ak by chcel castejsi interval ukladania, napr. 1 minutu, tak sa mu zobrazia data za cca 1 den aj par hodin ((5000/3) * 1 minuta). Ak mu staci hodinovy interval, tak moze mat v databaze viac ako pol roka zaznamov pre 3 teplomery. atd...
Pokusim sa to priniest do najbližšej aktualizacie FW. Bude to dostupne iba pre MiniHPC, ktore maju pripojene 2 a viac teplomerov. Pre 1 teplomer to nema zmysel, lebo by to boli duplicitne data s tym, čo sa už na Cloud uklada.
Takze poviem priklad. Ak ma uzivatel 3 BT teplomery a nastavi si interval ukladania 5 minut, tak sa mu na cloude budu zobrazovat data za poslednych cca 6 dni ((5000 / 3) * 5minut). Ak by chcel castejsi interval ukladania, napr. 1 minutu, tak sa mu zobrazia data za cca 1 den aj par hodin ((5000/3) * 1 minuta). Ak mu staci hodinovy interval, tak moze mat v databaze viac ako pol roka zaznamov pre 3 teplomery. atd...
Pokusim sa to priniest do najbližšej aktualizacie FW. Bude to dostupne iba pre MiniHPC, ktore maju pripojene 2 a viac teplomerov. Pre 1 teplomer to nema zmysel, lebo by to boli duplicitne data s tym, čo sa už na Cloud uklada.
Zdravím,tak 10 rokov nie je vôbec zlé,ak vydrží
K tým BT snímačom,tam by mne osobne stačila teplota a vlhkosť z každého a stav batérie iba z najslabšieho.Ešte ma napadla jedna vec a to časovač a ofsety 1.4 Prial by som si keby tam pribudla možnosť Týždeň a Víkend políčka,aby som vedel nastavit na víkend iné ofsety keď sme doma.Poprípade dni v týždni.Netuším či sa to dá,nemám žiadne skúsenosti s programovaním,aj tie BT snímače (ten prvý) mi dali riadne zabrať
. Vďaka
Stav najslabsej baterky je zobrazovany uz teraz v detailnych a dennych statistikach. To co vidite pri Bluetooth udajoch je stav baterky najviac vybiteho teplomera.
Predbezne zatial pracujem na takejto nejakej verzii pre cloud, ale do najbližšieho updatu sa to este moze zmenit: Co sa tyka offsetov, toto zrejme nebude mozne. Rozbilo by to strukturu dat doteraz ulozenych a uzivatelom, ktori aktualne pouzivaju casovace by po update museli nastavit tieto nanovo.
Zase toto je nieco, co sa da spravit nejakou automatizaciou cez HomeAssistant.
Predbezne zatial pracujem na takejto nejakej verzii pre cloud, ale do najbližšieho updatu sa to este moze zmenit: Co sa tyka offsetov, toto zrejme nebude mozne. Rozbilo by to strukturu dat doteraz ulozenych a uzivatelom, ktori aktualne pouzivaju casovace by po update museli nastavit tieto nanovo.
Zase toto je nieco, co sa da spravit nejakou automatizaciou cez HomeAssistant.
Diky, super napad, inak realne podla mna tiez fakt staci ukladat teplotu a vlhkost... Tie teplomery si asi ludia nebudu velmi prenasat, ze by bolo treba robit graf signalu napr. A bateria z najslabsieho podla mna staci tam kde je teraz a aby ocervenela, ked bude nizka, aby sa to vsimlo, ze treba kupit...
Zatial je to len pracovna verzia. RSSI tam asi necham. Ak by napr. nejaky teplomer zacal vypadavat, tak sa da pozriet spätne, ci je to koly signalu. Bateria bude ukazovat na cerveno pri ovela nizsiej hranici, mozno 5%, alebo 10%. Aby uzivatel vedel, ze je cas na vymenu a udrelo to do oci (pracovne som tam zatial dal 30%, aby som vedel ako to vyzerá v tabulke)
Ti co maju moznost stahovat beta verzie FW, mate viac ako jeden BT teplomer a zaujem toto vyskusat, tak som to spristupnil vo verzii 2601beta3.
Ti co nemaju pristup k beta verziam a chcu, tak mi piste.
Ti co nemaju pristup k beta verziam a chcu, tak mi piste.