[SK] Minimalna frekvencia kompresora - kurenie

Pomoc s nastavením a konfiguráciou MiniHPC
mino
Dátum registrácie: Št, 1. Januára 2026, 22:52

[SK] Minimalna frekvencia kompresora - kurenie

Príspevok od používateľa mino »

Ahojte, prosim vas, na akej minimalnej frekvencii fungujete v PID rezime? Ja som momentalne na 25hz, ale pri sucasnych teplotach by to chcelo ist nizsie. Mate to niekto odskusane na nizsich hz a porovnane COP? Ide mi o to, ci to je stale rovnako efektivne povedzme na 15hz, alebo je lepsie ostat na 25hz a nech sa zapina vypina? Na gree fairy idealne... Diky
Používateľov profilový obrázok
MartinJ
Dátum registrácie: Ut, 18. Februára 2025, 19:57

Re: [SK] Minimalna frekvencia kompresora - kurenie

Príspevok od používateľa MartinJ »

Ja mam spodny limit nastaveny na default 30Hz. V minulosti som skusal rozne varianty a pri velmi nizkej frekvencii to COP uz trochu pada.
Ale ked tak nad tym uvazujem, tak to bolo este v starsich FW verziach, kedy sa nedal nastavit tichy rezim a ventilator isiel naplno, to zhorsovalo COP. Vyskusam v nablizsich dnoch a dam vediet.

Inak tych nizkych frekvencii sa netreba bat. MiniHPC ma v PID rezime pri frekvencii pod 30Hz funkciu, ktora kazdych cca 40 minut automaticky na 2 minutky prida na frekvencii kompresora aby sa pretocil olej v okruhu a nehromadil sa niekde mimo kompresor.
mino

Ja som to dnes skusil na 20hz a cop priemerne pocas dna (priaznivych podmienok) 5,09. Zajtra idem na 15 😁
Martinb
Dátum registrácie: Ut, 10. Februára 2026, 14:17

Príspevok od používateľa Martinb »

Caute,ja som skusil na cca 16hz,otacky ventilatora klesli na minimum ale vyrazne sa zvysili vibracie,klima sinclair.
mino

Ja som si vsimol, ze niektore konkretne frekvencie sposobuju vibracie/dunenie a staci zmena o 1hz hore alebo dole a zlepsi sa to. Mozno by som skusil 17 alebo 15, ci je to tym... Minimalne otacky ventilatora mas default 450rpm?
MartinJ

lowfr_vs_cop_test.png
Takto dopadol môj nočný test s nízkou frekvenciou. Teplota vonku 5-6st. celkom stabilná. COP pod cca 25Hz kleslo z 5 na cca 4.5 - 4.7.
Gree AIRY 3.5kW
MartinJ

Inak to s tymi vibraciami moze byt kludne kombinacia frekvencie kompresora a ventilatora. Je mozne, ze to v nejakej kombinacii akurat trafi rezonancnu frekvenciu a cele sa to rozvibruje. My davame na kazdu klimu (klasicke splitove zapojenie) vacsie, 3cm silentbloky a pri zapinani to aj tak robi kazda 2ha klima, ked kompresor zacina dvihat frekvenciu. Potom sa to uz ukludni.
Preto je uplny ideal dat klimu na zem a nie na fasadu, lebo tieto vibracie sa potom zvyknu prenasat aj do obvodovej konstrukcie domu.
Martinb
Dátum registrácie: Ut, 10. Februára 2026, 14:17

Príspevok od používateľa Martinb »

To je tiez dobra tema,dat klimu na zem(sam tak mam) alebo na fasadu,ktora je primarne urcena na kurenie.Z pohladu rozmrazovania a odtekania kondenzu asi lepsie na stene,takisto vo vyske 2m je podla mna o nieco teplejsie ako pri zemi,mozno lepsie COP?Nevyhody vibracie,servis vo vyske.16hz mi nedrzi,skace o 1az 2hz hore dolu,otacku 160 ale to ukazuje stale ci ide naplno alebo na minimum.
mino

MartinJ napísal: Ut, 24. Februára 2026, 08:09 lowfr_vs_cop_test.png
Takto dopadol môj nočný test s nízkou frekvenciou. Teplota vonku 5-6st. celkom stabilná. COP pod cca 25Hz kleslo z 5 na cca 4.5 - 4.7.
Gree AIRY 3.5kW
A ako sa vyvyjala vonkajsia teplota? Ja tak este uvazujem, ze jedna vec je cop, ale ked mi behom dna hreje o 1°C (keby aj len o 0,5°C) vodu viac ako potrebujem a prebytocne teplo nechcem a vyvetram ho, tak nizsi prikon aj s nizsim cop a rovnaka teplota dnu, je asi vo vysledku prinos... Neviem to ale realne posudit, lebo ten vypocet by musel zahrnut aj vonkajsiu teplotu, vlhkost vzduchu, vnutornu teplotu, aby sa to dalo dokonalo porovnat...

Martinb 160 ukazuje otacky ventilatora? A ked vypnes regulaciu ventilatora, vybracie ostanu?
mino

Mno, tak pri 9°C von a 15hz mam prikon 183W, cop 5,05 (aktualne, nie priemer) a teplotu vody 27,1°C, co mi je tak akurat, aby nebola studena podlaha v kupelni, tak ak si tym neodpeciem klimu, co verim, ze nie, tak sa mi to takto bude pacit... Klima nerezonuje - vobec ju nepocut - ale citim na nej vibracie ked ju chytim, ale silentbloky to uplne odfiltruju...
Napísať odpoveď