MiniHPC + kondenzační kotel s podlahovým vytápěním

Ukážky realizácii DIY tepelných čerpadiel
Ksilt
Dátum registrácie: Po, 3. Augusta 2026, 22:15

MiniHPC + kondenzační kotel s podlahovým vytápěním

Príspevok od používateľa Ksilt »

Bydlím v domě se třemi byty. Každý byt má dvě podlaží a svůj vlastní systém vytápění. Já mám v bytě plynový kondenzační kotel s malým nástěnným zásobníkem TV a všude podlahové vytápění+ otopný žebřík v koupelně (ostatní byty tuto výbavu nemají). Kotel jede ekvitermně podle venkovní teploty bez vazby na vnitřní teplotu. Při tomto nastavení běží oběhové čerpadlo permanentně i v letním provozu (údajně to nelze změnit). Několik let zpět jsem ještě na střechu pořídil 9 FVE panelů.
Čím dál četnější horko v létě mě donutilo přemýšlet, jak vyřešit chlazení (a také případné přitápění v přechodných obdobích, kdy by ještě bylo možné využít FVE).
Tím, že mám všude podlahovku a oběhové čerpadlo běží permanentně, byla prvotní myšlenka taková, že by vlastně stačilo přichlazovat cirkulující vodu v soustavě. Debatovali jsme o tom v práci s kolegou ze servisu a ta myšlenka byla, že vezmeme venkovní jednotku klimatizace a koupíme výměník a nějak to rozchodíme.
No a začátkem roku přišel kolega s tím, že nemusíme nic vymýšlet, protože už takový produkt existuje :D, tedy nemusíme “znovu vymýšlet kolo”.
Byt není velký, takže jsem na to přichlazování vybral starší model klimatizace o výkonu 2,7 kW (shodou okolností zůstalo pár těchto jednotek skladem bez využití :) ). Jedná se o sérii LOMO, která byla brandovaná pro spol. Viessmann jako produkt Vitoclima. Protože tato jednotka nebyla uvedena v seznamu kompatibility, nejprve jsem vznesl na kompatibilitu dotaz. Po domluvě a zaslání MiniHPC jsme otestovali komunikaci mezi jednotkou LOMO a regulátorem. Vše proběhlo bez problémů, takže jsem doobjednal také výměník.
Cca měsíc zpět jsem se pustil do instalace - tedy připravit místo pro jednotku, natahat chladivové trubky a elektrické kabely. Následně přišla úprava hydrauliky pod kotlem a v poslední fázi jsme udělali chlaďařskou část a elektrické zapojení.
Zde je původní stav:
IMG_1325.jpeg
A tady foto po instalaci:
IMG_1771.jpeg
IMG_1783.jpeg
IMG_1760-2.jpeg
IMG_1781.jpeg
Ještě budu muset pravděpodobně doizolovat i zbytek potrubí. Tím, že je kotel umístěný v koupelně, tak je tam po sprchování vysoká vlhkost, takže se opotí i potrubí, kterým voda protéká až potom, co proteče soustavou.

Funkcionalita MiniHPC je za mě naprosto skvělá i když část z toho pro svůj účel nevyužiji. Rozsah nastavení, cloud a vše okolo je super a jsem z toho nadšený.
Chlazení běží velice dobře, i když s venkovními teplotami ke 40°C ztrácí jednotka na výkonu. I tak za těch pár dnů, co to běží, je rozdíl znatelný. Při těch největších vedrech jsme předtím měli v podkroví na noc i ke 30°C.

Narazil jsem pouze na jeden problém, který je ovšem moje chyba..Neuvědomil jsem si, že oběhové čerpadlo v kotli sice běží nepřetržitě, ale pokud se sepne ohřev TV, tak se přestaví 3-cestný ventil do ohřevu TV a tím pádem je na tu chvíli soustava bez průtoku. Následkem je chyba průtoku a odstavení venkovní jednotky. Ale asi to není věc, která by nešla nějak vyřešit :)
Používateľov profilový obrázok
MartinJ
Dátum registrácie: Ut, 18. Februára 2025, 19:57

Re: MiniHPC + kondenzační kotel s podlahovým vytápěním

Príspevok od používateľa MartinJ »

S tým Viessmanom je to zaujímavé. Skúšal som vyhľadať modely Vitoclima a našlo mi modely 230-S a 300-S. Oba sa veľmi nápadne podobajú na model Gree Clivia :) Neviete náhodou potvrdiť, alebo vyvrátiť, či sú to totožné modely? Prípadne ak má Viessmann niečo ďalšie v ponuke, či sú to tiež rebrandované Gree klimatizácie. Pýtam sa hlavne preto, že ak by sa našiel niekto s takouto klimatizáciou a hľadal by pre ňu podobné využitie, teda v spojitosti s MiniHPC, aby som mal istotu, či mu to môžem odporučiť zapojiť.
Ďakujem
Ksilt
Dátum registrácie: Po, 3. Augusta 2026, 22:15

Re: MiniHPC + kondenzační kotel s podlahovým vytápěním

Príspevok od používateľa Ksilt »

Původně se jednalo o single-split jednotky Lomo (to byla Vitoclima 200-S cca až do roku 2023). Nyní jsou to pro single-split zmiňované jednotky Clivia (Vitoclima 230-S), i když nevím jejich přesné Gree označení.
Vitoclima 300-S jsou potom mutlisplitové jednotky - mělo by se jednat o tyto produkty: GWHD(18/28/36/42)NK6OO.

Akorát vzhledem k tomu, že Viessmann nyní patří pod Carrier, tak je velice pravděpodobné, že se již pouze vyprodají skladové zásoby rebrandu od Gree a portfolio klimatizací bude zcela obměněné.
Napísať odpoveď